Novinky

10 věcí, které byste měli vědět o těstovinách

1. Chcete-li být moderní, neříkejte těstoviny, ale pasta.

2. Existuje více než 400 druhů pasty.

Penne, špagety, makarony, ravioli nebo fusilli znají všichni, vy ovšem budete znát názvy jako croxetti (krokseti, medailonky), fedelini (fedeliny, tenčí špagety), bucatini (bukatiny, tenká špageta s dírkou uvnitř), capelli d´angelo (kapeli, dlouhé tenké nudle stočené do hnízda), lumaconi (lumakony, velcí šneci), orecchiette (orekete, ouška nebo skořápka ořechů).

3. Nepochází z Itálie, i když si to většina lidí myslí.

Nejstarší nudle byly nalezeny v Číně. Legenda praví, že je do Itálie dovezl Marco Polo.

2. Správně uvařené jsou al dente, tedy na skus.

Pravdou však je, že naše těstoviny uvařené na skus nebudou nikdy dost al dente pro Itala. V pravé italské restauraci vám proto pasta bude pravděpodobně připadat trochu nedovařená.

3. Těstoviny mohou mít řadu barev.

Barví se vaječným žloutkem, špenátem, rajčatovým protlakem, čokoládou, sépiovým inkoustem, vínem nebo ořechovým olejem. Dříve se přidávala i prasečí krev.

4. K různým druhům pasty se hodí různé druhy omáček.

Platí jednoduché pravidlo, že tlusté těstoviny potřebují silnou omáčku, světlé těstoviny zase světlou omáčku.

5. V omáčce těstoviny nesmějí plavat.

Mají být v ní být jen pěkně obaleny.

6. Žádná smetana.

Pokud je omáčka krémová, půjde spíš o čistě sýrovou omáčku. Italové do těstovinových omáček běžně smetanu nedávají.

7. Pravá italská pasta je jednoduchá

V pokrmech najdete třeba jen 4 ingredience a sýr se přidává jen pro chuť, nejčastěji v podobě hoblin parmazánu či obdobného tvrdého sýru.

8. Celozrnné vs. klasické.

Celozrnné těstoviny mají jen o zanedbatelně méně kalorií než světlé. jen mají nižší glykemický index, zasytí vás tedy na delší čas. Stejně tak jsou -li těstoviny uvařené al dente.

9. Těstoviny vás činí šťastnějšími.

Díky obsaženým sacharidům totiž váš metabolismus tvoří více serotoninu, tzv. hormonu štěstí.

10. Nejlepší těstoviny jsou z města Gragnano.

Vyrábějí z italské semolinové mouky typu 0 a mají 500letou tradici výroby. Těsto se v Gragnanu sušívalo na slunci v ulicích města. 

Archiv novinek

FOOD – evropský program pro kvalitní a vyvážené stravování zaměstnanců během pracovního dne.

Tento web používá k poskytování služeb a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Souhlasím Další informace