Novinky

VELKÁ VÁNOČNÍ ENCYKLOPEDIE: Vánoce snadno a rychle

Máte pocit, že víte o Vánocích všechno? Nejspíš ne. Třeba že, vánoční tabuli je třeba obehnat řetězem, za kapra na našem stolu mohou rybníkáři z 19. století, většinu zvyků máme po našich pohanských předcích a že na Štedrý den nesmíte prát?


1.Stoly v řetězech

Naši předkové ovazovali nohy štědrovečerního stolu provazem nebo řetězem, protože věřili, že jedině tak celá rodina zůstane v příštím roce pohromadě.

2.Devatero pokrmů

Podle tradice mělo být na štědrovečerním stole devatero pokrmů. Mezi nimi oplatky s medem, černý kuba, knedlíky se švestkovou omáčkou, jablečný závin nebo muzika, pokrm, který se připravuje ze sušených švestek, perníku, hrušek, rozinek, perníku, ořechů a jablek.

3. S hracehm v dobrém i zlém

Nejdříve ovšem hospodyňka postavila na stůl mísu s hrachem. Klíček hrachu má podobu kalichu a podle tradice spojoval všechny stolovníky v dobrém i zlém. Potom paní domu odebrala z mísy po lžíci pro každé z domácích zvířat. Teprve pak si podle vážnosti a stáří nabírali ostatní.

4. Polévka je grunt

Kromě rybí polévky se zpravidla podle rodinných a regionálních tradic podávají vánoční hrachová polévka, bramborová nebo čočková. Polévky pro sílu, čočka, aby byly peníze, kuba, masitý pokrm nebo ryba pro radost.

5. Kapr díky Jihočechům

Současné Vánoce znají kapra především v podobě obalovaného řízku, doplněného bramborovým salátem. Na vánoční stůl začal kapr jako hlavní chod štědrovečerní hostiny přicházet zejména až na přelomu 19. a 20. století. V pozadí stálo vzmáhající se (po dvou stech letech úpadku) rybníkářství i jeho přijatelnější cena.

6. Ryby na sladko

Zachované středověké kuchařské recepty dokládají, že ryby s kaprem v čele se připravovaly spíše do sladkokysela a voněly perníkem a medem. Jedna z knih např. uvádí rybu „odpečenou v predlíku, obtuženou v žluté jíše, mandlovou v černém koření, s máslem, se slaninou, štokfišové chuti, s cibulí, křenem nebo česnekem“.

7. Ryby v Evropě vedou

Rybu najdete i jinde: pečená je hlavním chodem v Makedonii, v Dánsku je to pepřená treska s ředkvičkou, ve Švédsku se ryba podává jako předkrm, kterým je vařená sušená treska v bílé omáčce. Ryba podávaná s žitným chlebem a bramborami nechybí ve svátečním menu ve Finsku, v Itálii zase milují čirý rybí vývar neboli brodetto di pesce.

8. Pohanské rituály

Vánoční rituály a zvyky pocházejí ještě z dob, kdy Vánoce byly pohanským svátkem slunovratu. Protože podle lidové moudrosti byl 24. prosinec nejvhodnějším dnem pro věštění budoucnosti, spousta zvyků je ve jménu odkrývání osudu. Jako například krájení jablek, lití olova, pouštění lodiček nebo házení střevícem.

9. Hlavně nepřipálit vánočku

Mezi pověrami najdete třeba tyto: zbytky jídla zakopejte do země, aby byla úroda; když se vám povede připálit vánočku, budete o vánocích nemocný; kosti se dávaly na jeden talíř a po večeři je hospodář odnesl ve lněném ubrousku pod jabloň.

10. Zapomeňte na prádlo

Naši předkové věřili tomu, že na Štědrý den se nesmí prát. Přináší to totiž smůlu a neštěstí do domu.







Archiv novinek

FOOD – evropský program pro kvalitní a vyvážené stravování zaměstnanců během pracovního dne.

Tento web používá k poskytování služeb a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Souhlasím Další informace