Novinky

Zákaz kouření v českých restauracích je na spadnutí

"V návrhu, který posíláme do připomínkového řízení, je úplný zákaz kouření v restauracích," uvedl Němeček. "Věřím, že to projde. I veřejnost už dozrála a žádá si to." Ještě v listopadu přitom média informovala o variantě, kdy by se smělo kouřit všude, kde hostinští prodávají pouze nápoje a balené potraviny. Tuto cestu ovšem Němečkův úřad z meziresortního připomínkového řízení stáhl.

Ministr: Musíme myslet na obsluhu

Podle údajů ministerstva zdravotnictví v důsledku onemocnění zapříčiněného kouřením v Česku ročně zemře 18 tisíc lidí, přičemž podíl kuřáků v české populaci (28 až 32 procent) se nijak nesnižuje. Státní zdravotní ústav dodává, že se od roku 2000 nijak nemění ani podíl osob, které musí pobývat v zakouřeném prostředí.

Podle šetření SZÚ téměř 23 % respondentů bylo vystaveno tabákovému kouři ve svých domovech (nevyšší podíl na těchto počtech má nejmladší věková skupina 15–24letých) a vysoký podíl nekuřáků byl vystaven tabákovému kouři i na pracovišti (20,7 % zaměstnanců).
Právě zaměstnanci provozoven potom argumentuje i sám Němeček: "Je ale třeba brát ohled na zaměstnance, kteří v zakouřených prostorech musejí pracovat. Nikdo se jich na to moc neptá, málokdo by přitom chtěl chodit domů v nasmraděných šatech. Sice by mohli dát výpověď, ale jsou regiony, kde se tohle snáz řekne, než udělá."

V současnosti si mohou kuřáci bez omezení zapálit ve třetině restaurací, v ostatních podnicích mají buď úplný zákaz, nebo vyhrazené místo, restaurace se také často stávají zcela nekuřácké v čase obědů. Více zde.


Zdroj: www.ceskatelevize.cz

Archiv novinek

FOOD – evropský program pro kvalitní a vyvážené stravování zaměstnanců během pracovního dne.

Tento web používá k poskytování služeb a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Souhlasím Další informace